Wellness & Health reizen

Wellness & Health reizen

Niemand weet echt exact uit te leggen wat wellness betekent, dus wij zullen dit zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen. Wellness is een samenvoeging van de twee woorden ‘well-being’ en ‘fitness’. In het Engels heeft well-being de betekenis van welzijn, dus eigenlijk kan alles wat te maken heeft met welbevinden en welzijn vallen onder het begrip wellness.

Wellnessreizen zijn reizen waar een combinatie van actief en passief werken aan je gezondheid en welzijn gestimuleerd worden. U kunt denken aan een heerlijke sauna, een beautybehandeling of een rustgevende massage. De wellnessreizen worden ook wel gezondheidsreizen genoemd, en staat dus echt voor het ontspannen van lichaam en geest.

Wellnessreizen zijn er in alle soorten en maten te krijgen. U kunt een weekend naar een beautycentrum gaan, op nog geen twintig kilometer bij u huis vandaan, maar er zijn ook zestien-daagse reizen naar Azië waar u ook de tijd krijgt om eens te genieten van het land waar u zich verblijft.

Van de Aziatische landen werkt Thailand met het meeste succes aan zijn imago als gezondheidsparadijs. Het land stevent op een miljoen medische toeristen af;  daarnaast maken massa’s reizigers gebruik van allerlei kuurarrangementen. Hoeveel Nederlanders gebruik maken van Thaise medische zorg is niet exact bekend, maar het moeten er vele honderden zijn.

Het geroemde Bumrungrad Hospital in Bangkok en het Bangkok Hospital bedienen de helft van Thailands internationale gezondheidsclientèle. Het zijn dan ook kwalitatief hoogstaande ziekenhuizen met de modernste apparatuur en een staf die veelal in Europa en Amerika is opgeleid. Ze hebben uitgebreide tolkencentra en websites in vele talen, waaronder het Nederlands. Bezoekers aan deze ziekenhuizen reppen stelselmatig van een sfeer ‘als in een vijfsterrenhotel’. Niet geheel toevallig is bij Bumrungrad Hospital een manager van Hilton overgenomen voor het kamerbeheer.
In feite zijn zóveel privéklinieken in de medische groeimarkt gesprongen, dat er een forse overcapaciteit is ontstaan. Dat heeft ertoe geleid dat de zorginstellingen elkaar zijn gaan beconcurreren op kwaliteit en dienstverlening. Twee categorieën waarin Thailand zich in de regio toch al onderscheidt, want het medische peil is er van oudsher hoog en de Thaise hoffelijkheid en vriendelijkheid zijn spreekwoordelijk. Het heeft, zoals uit de cijfers blijkt, Thailand als medisch luilekkerland alleen maar aantrekkelijker gemaakt. Het land heeft dit zelf ook goed dóór; gezondheidstoerisme is een speerpunt van beleid geworden. Want de gezondheidstoerist heeft, anders dan de vele backpackers die door het land trekken, behoorlijk wat te besteden.

De cosmetische chirurgie en de hartchirurgie hebben er een hoge vlucht genomen. Maar veel méér buitenlanders bezoeken Thaise klinieken voor eenvoudiger behandelingen. Zo zijn check-ups heel populair geworden onder toeristen.

Ook springen touroperators in op een andere trend: de opkomst van het ‘wellness’-toerisme, een begrip dat de woorden wellbeing en fitness, welzijn en conditie, bundelt. De opkomst van wellness resulteert in een herleving van het goede oude kuuroord, tegenwoordig wereldwijd ‘Spa’ geheten. Een plek waar je lichaam en geest tot rust en ontspanning kunt laten komen door middel van aromatherapieën, huidbehandelingen, de fameuze Thaise massages en meditaties.
Ook in Thailand bloeit de Spa-industry. Het ministerie van – inderdaad – industrie maakte onlangs bekend dat het land 230 kuuroorden telt, die samen 2,5 miljoen buitenlandse gasten bedienen. De gezamenlijke inkomsten zijn in één jaar tijd verdubbeld en de sector verwacht opnieuw een enorme omzetsprong. Het ministerie roept Thailand dan ook graag uit tot Wellness Capital of Asia.

Primeur Travel kent het Bumrungrad Hospital als geen ander, en kan ook een medische reis voor u organiseren.